E-sprawozdania i JPK-VDEK: czy systemy księgowe są na nie gotowe?

2019 to kolejny rok, w którym przedsiębiorstwa czekają liczne zmiany prawne związane z krajową informatyzacją rozliczeń finansowych. Wiele z nich będzie wiązało się z modyfikacją obsługi dotychczasowych procesów w systemach księgowych – są to m.in. e-sprawozdania JPK_VDEK. Dostosowanie do nowych regulacji wymaga nakładów pracy zarówno od przedsiębiorców, jak i dostawców oprogramowania: czy wszyscy są już na to dobrze przygotowani?

Nowe schematy logiczne dla e-sprawozdań

1 października 2018 r. weszły w życie zmiany do ustawy o rachunkowości, nakładające na jednostki prowadzące rachunkowość obowiązek składania sprawozdań finansowych, zwykłych, jak i okresowych, w postaci elektronicznej – w określonych strukturach i formatach. Wszystkie sprawozdania złożone po 1 października muszą mieć już format elektroniczny, zgodny ze schematami logicznymi opublikowanymi przez Ministerstwo Finansów. Warto pamiętać, że w przypadku większości jednostek, wytyczne dotyczące struktury dotyczą tylko bilansu, rachunku zysków i strat, rachunku przepływów pieniężnych oraz zmian w kapitale własnym. Pozostałe, opisowe elementy sprawozdania, takie jak informacja dodatkowa, można zeskanować z wersji papierowej i załączyć jako plik PDF.

Na stronie Ministerstwa Finansów udostępniono aż 41 plików z różnymi strukturami XML, przy pomocy których elektroniczne sprawozdanie można złożyć w 26 wariantach. Różne typy podmiotów (przedsiębiorstwa, banki, jednostki małe, spółki inwestycyjne itd.) mogą wybrać spośród 10 jednostkowych wersji sprawozdania, oprócz tego dostępne są 3 wersje skonsolidowanych sprawozdań finansowych, a jedne i drugie można sporządzić w złotówkach lub w zaokrągleniu do tysięcy złotych. To wszystko sprawia, że już teraz warto dokładnie przyjrzeć się dostępnym wytycznym i zweryfikować dostępność rozwiązań w użytkowanym systemie księgowym. Niektórzy dostawcy oprogramowania udostępnili już swoje rozwiązania, ale ich funkcjonalność jest dosyć ograniczona. Inni projektują jeszcze odpowiednie zmiany, tak aby maksymalnie ograniczyć ręczną pracę użytkownika systemu księgowego i wykorzystać dane, które są w nim już dostępne.

Ostatnie lata to okres dynamicznej cyfryzacji naszych rozliczeń z fiskusem. Dobrze, że odchodzimy już od papierowych raportów i sprawozdań, ale jednocześnie zmiany nakładają nowe obowiązki na wszystkich: przedsiębiorców, urzędy i ministerstwo, a także na dostawców oprogramowania do obsługi finansowo-księgowej. Często ci ostatni na dostosowanie do zmian mają najmniej czasu, bo projektując nowe rozwiązanie, muszą opierać się na wytycznych i schematach Ministerstwa Finansów, które nie zawsze są dostępne od razu. A to od jakości ich oprogramowania w dużej mierze zależy poprawność rozliczeń finansowych przedsiębiorstwa – mówi Włodzimierz Miśta, Infor Segment Director w firmie S&T.W takich właśnie przypadkach dodatkowego wymiaru nabiera współpraca ze sprawdzonym partnerem technologicznym, który pomoże dostosować się do zmian prawnych – dodaje.

JPK_VDEK

Podobnie jak w przypadku elektronicznych sprawozdań finansowych, również JPK_VDEK będzie nowym raportem składanym w formacie XML. Obowiązek ten wynika z porządkowania danych dostarczanych fiskusowi. Obecnie każdy czynny podatnik VAT, co miesiąc przesyła wprowadzone w ostatnich latach pliki JPK_VAT, jak i obowiązujące już wcześniej deklaracje VAT-7 lub VAT-7K. Dane na obu typach raportów się pokrywają, przy czym JPK_VAT dostarcza dokładniejszych informacji niż VAT-7 czy VAT-7K. Z tego względu oba osobne raporty zostaną zastąpione zbiorczą deklaracją JPK_VDEK, która połączy wszystkie potrzebne informacje. Obowiązek stosowania JPK_VDEK wejdzie w życie dopiero w lipcu br. Wymagane struktury logiczne nie są jeszcze opublikowane.

– S&T, jako firma wdrażająca najwyższej klasy systemy ERP, których nieodzownym elementem są moduły finansowo-księgowe, stale musi monitorować aktualizacje i zmiany prawne. Tylko w ten sposób zyskamy pewność, że będziemy w stanie zapewnić naszym Klientom zgodność oprogramowania z obowiązującymi przepisami – wyjaśnia Anna Duda, Financial Consultant w S&T. Zarówno e-sprawozdania, jak i JPK_VDEK pociągają za sobą konieczność zmiany organizacji samych procesów i narzędzi informatycznych wspierających ich obsługę. Zaprojektowanie ergonomicznego rozwiązania jest czasochłonne, a jednocześnie istotne jest dla dostarczenia rozwiązania na tyle wcześnie, aby Klient zdążył je jeszcze przetestować w swoim systemie.

S&T ma za sobą wiele podobnych adaptacji systemów Klientów. Z podobnymi wyzwaniami mieliśmy do czynienia przy wdrożeniu wytycznych w zakresie funkcjonalności Jednolitego Pliku Kontrolnego. Na tę chwilę, w samym tylko segmencie rozwiązań Infor, dostarczamy aż siedemnaście różnych wersji tego oprogramowania. Każda z nich odpowiada wymaganiom różnych systemów i typów użytkowników. Jako dostawca zawsze staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom Klientów i stawiać ich potrzeby na pierwszym miejscu – podsumowuje Anna Duda.

S&T ma na swoim koncie ponad 100 wdrożeń światowej klasy systemów finansowo-księgowych, głównie w oparciu o technologię takich producentów, jak Infor i SAP. Do najważniejszych realizacji w tym obszarze należą: AIC, Grupa Kęty, Grupa APATOR, RAFAKO, Grupa ZPAS (systemy Infor) oraz Agencja Rezerw Materiałowych, Aquanet, L’Oréal czy Uniwersytet Warszawski (systemy SAP).

Zobacz wszystkie aktualności

Serwisy używają pliki cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniach. Informacji odczytanych za pomocą cookies i podobnych technologii używamy w celach reklamowych, statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników, w tym profilowanie. Wykorzystanie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów poprzez zapamiętanie Waszych preferencji i ustawień na naszych stronach. Więcej informacji o możliwości zmiany ustawień przeglądarki w Polityce prywatności. Akceptacja ustawień przeglądarki oznacza zgodę na możliwość tworzenia profilu Użytkownika opartego na informacji dotyczącej świadczonych usług, zainteresowania ofertą lub informacjami zawartymi w plikach cookies. Mają Państwo prawo do cofnięcia wyrażonej zgody w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Państwa danych, którego dokonano na podstawie udzielonej zgody przed jej cofnięciem.
Mam przeglądarkę ustawioną zgodnie z moimi preferencjami.